STEMerica ide dalje!

STEMerica ide dalje!

Kada smo prije par godina pripremali projekt STEMerica, bili smo inspirirani događanjima Maker Faire Zagreb i STEAM Week koje smo održavali na godišnjoj razini u Zagrebu. Međutim, ideja je bila inspirirati, potaknuti i ohrabriti pojedince, udruge i lokalne zajednice širom Hrvatske da organiziraju slična događanja i započnu sudjelovati s nama u nekoj većoj misiji.

A sada, koju godinu kasnije, svi ubiremo plodove zajedničkog rada!

Iznimna nam je čast i zadovoljstvo bilo sudjelovati proteklih dana u događanjima Garešnica Infinity Festival, gdje je enorman entuzijazam Margarete Miloš i njenog tima doveo do već treće godine ovog iznimnog događanja, te Maker Faire Slavonski Brod // 16/6/2023 - Dvorana Brod koji se održao po prvi puta, a u organizaciji Tatjane Šoronde i Ivana Matasovića u okviru projekta Slavonika 5.2.

Međutim, inspiraciju za ovaj osvrt pišemo zbog EKO FEST(IVAL) PETNJA 2023. koji su organizirali Udruga INNCRO-IT iz Slavonskog Broda i Općina Sibinj. Upravo je to događanje na tragu one prvotne ideje STEMerica. Na obalama jezera Petnja, 20. lipnja 2023., volonteri udruge pod vodstvom Roko Lukenda i Lucije Bašić organizirali su događanje povodom predstavljanja pametne solarne ležaljke, a festival je predstavio i razvojni potencijal jezera Petnja te organizirao panel diskusiju na temu održivosti. Panel je bio prilika ne samo predstaviti projekte i aktivnosti udruge FabLab koje doprinose jačanju lokalnih zajednica, poput rada na jačanju tematske mreže "STEM kao pokretača društva", čiji mladi član je i udruga INNCRO-IT, a čije javne politike i zagovaranje predstavljaju upravo sve viđeno na jezeru Petnja. Imali smo prilike i reći nešto o Adriatic GreenLab inicijativi, kao i ukazati na potencijal razvoja iz vlastitog primjera Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija koji se projektom BIOPLAnet također predstavio na festivalu. Vrhunac su bile mnoge radionice u kojima su bili uključeni između ostalih i projekti STEMerica i BIOPLAnet, koje su prošli više od 200 učenika iz škole u Sibinju.

Iznimno nam je drago da je dio opreme koji je i osmišljen u sklopu projekta STEMerica, za potrebe ovakvih događanja, poput mobilnog centra koji uključuje kombi s prikolicom, oprema kao što su šatori, stolovi, tehnička oprema kablova i razglasa poslužio ovom prilikom našim mladim kolegama. Ne samo to, pokazana je i oprema i neke instalacije iz projekta STEMerica, kao i projekta BIOPLAnet na kojem je FabLab partner.

To samo pokazuje da duh STEMerica i dalje živi usprkos formalnom kraju projekta! Udruge FabLab i Institut POI i nadalje će podržavati slična događanja, pojedince i udruge koje iskažu interes, a ovim putem sve čestitke organizatorima i nestrpljivo čekamo iduća događanja koja su već najavljena tijekom festivala!

Scroll to Top