Aktivnosti

Aktivnosti projekta STEMerica

1. Aktivnosti jačanja kapaciteta OCD-a za razvoj i provedbu programa popularizacije STEM-a

Aktivnosti Elementa uključuju predavanja nacionalnih i inozemnih predavača čiji je cilj jačanje “soft” vještina i vještina poučavanja, studijske posjete te aktivno sudjelovanje na nacionalnim i inozemnim sajmovima i konferencijama. 

Ovim aktivnostima predstavnici projektnog konzorcija jačaju “soft” vještine (prezentacijske vještine, nove metode poučavanja, uvođenje inovativnih i kreativnih alata i mehanizama za poučavanje) čime jačaju  kapacitete za razvoj i provedbu programa popularizacije STEM-a. 

Studijski posjeti i aktivna sudjelovanja na nacionalnim i inozemnim sajmovima omogućit će stjecanje novih vještina i znanja te uvid u primjere dobre prakse i načine na koje se STEM može popularizirati u odnosu na različite skupine krajnjih korisnika. 

1
predavanja
1
studijskih
putovanja
1
nacionalnih sajmova i konferencija
1
inozemnih sajmova i konferencija

2. Znanstvene instalacije

Aktivnost se sastoji od pripreme inovativnih, interaktivnih sadržaja u svrhu popularizacije STEM-a među djecom i mladima te općoj populaciji te organizaciju i postavljanje sadržaja kao trajnog postava prostora. 

Tijekom provedbe projekta, izradit će se 4 robusne instalacije koje će postati stalni postav dvorišta Tehničkog muzeja Nikola Tesla, 1 instalacija koje će postati stalni postav Astronomskog društva Višnjan te 5 izložaka koji će postati stalni postav državnog prostora u kojem djeluje udruga FabLab.

1
instalacije za Tehnički muzej Nikola Tesla
1
instalacija Astronomskog društva Višnja
1
instalacija u prostoru udruge Fablab

3. Višednevne radionice

Višednevne radionice održavat će se u organizaciji prijavitelja i partnera organizacija civilnoga društva te u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. 

Radionice će biti usmjerene prvenstveno na djecu i mlade (osnovnoškolske i srednjoškolske dobi), kako bi se poticala njihova radoznalost, kreativnost, kritičko promišljanje, aktivno sudjelovanje, a poseban fokus stavljamo na inovativnost koja će se poticati kod djece i mladih.

Opis višednevnih radionica udruge Fablab bit će ovdje prikazan.
Opis višednevnih radionica udruge Bioteka biti će ovdje prikazan.
Opis višednevnih radionica udruge Connect-IT biti će ovdje prikazan.
Opis višednevnih radionica Astronomskog društva Višenja biti će ovdje prikazan.
Opis višednevnih radionica u Tehničkom muzeju Nikola Tesla biti će ovdje prikazan.

4. Jednodnevna događanja mobilnog centar Fablab-a

Projektni element uključuje nabavu i prilagodbu kombija i prikolice u mobilni FabLab. 

Mobilni FabLab interaktivni je i kreativni laboratorij zanimljivih prezentacija, radionica, pokusa i vježbi namijenjenih djeci, mladima i općoj populaciji. 

Mobilni FabLab putuje po Hrvatskoj, gdje posebno voli posjećivati manja mjesta sa smanjenim prilikama u pogledu dostupnosti sadržaja. Tako daje priliku svima da upoznaju i iskušaju se u radu s novim tehnologijama te informacije o dostupnosti sličnih sadržaja u lokalnoj zajednici. 

Kada mobilni FabLab parkira i otvori svoja vrata sudionici se upoznaju s korištenjem suvremenih tehnologija i njihovom primjenom. 

U kombiju i prikolici nalaze se 3D printer, laserski rezač, CNC, a namjera je uz pomoć uređaja pokazati njihove mogućnosti, upotrebu u svrhu kreativnog izražavanja i izrade individualiziranih predmeta. Namjera je motivirati sudionike da se sami okušaju, da imaju mogućnost promišljanja, krativnog izražavanja, mogućnost pokušaja i pogreški.. 

U okviru projekta mobilni FabLab putuje po Hrvatskoj gdje prijavitelj i partneri održavaju 44 jednodnevna događanja popularizacije STEM-a.

1
jednodnevnih radionica širom Hrvatske
Scroll to Top