Projekt

Projekt STEMerica

Projekt “STEMerica” provodi se u sklopu natječaja “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a” i financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.401.659,98 kn (85%) i sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske od 423.822,35 kn (15%) do ukupne vrijednosti projekta od 2.825.482,33 kn.

Nositelj projekta udruga je FabLab. Projektni su partneri udruge Bioteka, Connect-IT, Astronomsko društvo Višnjan, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Projekt ima za cilj unaprijediti kapacitete organizacija civilnog društva u provedbi interaktivnih, inovativnih radionica i događanja na nacionalnoj razini u području popularizacije STEM aktivnosti (Science, Technology, Engineering, Mathematics) među djecom, mladima i općom populacijom. Kapaciteti OCD-a jačat će se sudjelovanjem članova i zaposlenika na edukacijama (18), studijskim posjetima (5) i javnim događanjima (16 nacionalnih i 8 inozemna) kako bi se poticala suradnja, ostvarila razmjena znanja i informiranje o dobrim nacionalnim i europskim praksama. Također, organizirat će se i provoditi radionice i javna događanja u području popularizacije STEM-a u više lokalnih zajednica diljem RH.

Omogućit će se promocija i približavanje tema iz područja STEM-a, demistifikacija znanosti i diseminacija znanstvenih činjenica djeci, mladima i općoj populaciji putem 44 javnih događanja (kao što su: mobilni centar „PopUpLab” – putujući kombi u kojem se provode inovativne i interaktivne aktivnosti i „STEM dan”), a posebno djeci i mladima putem 20 višednevnih, inovativnih i interaktivnih radionica. 

Razdoblje provedbe projekta: 12.5.2021.-12.5.2023.

Partneri projekta STEMerica

Nositelj projekta udruga je FabLab. Projektni su partneri udruge Bioteka, Connect-IT, Astronomsko društvo Višnjan, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

FL_Nika
FabLab
udruga za promicanje digitalne fabrikacije
FabLab, udruga za promicanje digitalne fabrikacije djeluje od 2013. godine, prva je takva udruga u ovom dijelu Europe i dio je međunarodnog udruženja FabLab organizacija zasnovanog na ideji MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). FabLab je laboratorij digitalne fabrikacije – mjesto za igru, stvaranje, učenje, podučavanje, mentoriranje, promišljanje i kreiranje inovacija. U svojem prostoru FabLab omogućuje pristup vještinama, materijalima i opremi, odnosno naprednoj tehnologiji koja ljudima omogućuje da naprave (gotovo) sve što žele. Udruga je dio svjetske FabLab mreže, a od 2021. godine, jedina je lokacija u Hrvatskoj koja izvodi programe globalne Fab Akademije. FabLab se promocijom digitalne fabrikacije bavi kroz obrazovanje, znanstveno i umjetničko istraživanje te poduzetnički razvoj. Osim digitalne fabrikacije, udruga od svojeg osnutka aktivno radi i na popularizaciji STEM područja – ali uz dodatak slova A koje se odnosi na Art, odnosno umjetnost – čineći tako proširenu kraticu STEAM.

adv
Astronomsko društvo
Višnjan
Astronomsko društvo Višnjan i Zvjezdarnica Višnjan su neprofitne organizacije sa 40-to godišnjom tradicijom djelovanja. Smješteni su u Višnjanu, na rubu zapadnoistarske visoravni. Iako je s Višnjanske zvjezdarnice otkriveno mnogo malih tijela Sunčeva sustava, krug djelatnosti Zvjezdarnice nije ograničen samo na astronomiju. Uz sestrinske organizacije provodi niz edukacijskih projekata u cijelom STEAM području, s naglaskom na rad s visoko motiviranim i darovitim učenicima. Misija društva jest motivirati, odgajati i podupirati djecu, učitelje, roditelje da izraze svoju darovitost, te da izrastu u eksperte, edukatore i lidere sposobne stvarati i upravljati svijetom koji dolazi.
logo-bioteka-3
Bioteka
udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti
Udruga Bioteka specijalizirana je za približavanje znanstvenog jezika, metoda i činjenica široj javnosti. Rad na spajanju znanosti i društva uključuje obrazovne, popularno-znanstvene, terenske, volonterske i istraživačke aktivnosti, kao i inicijative podizanja svijesti javnosti o temama iz područja prirodnih znanosti, zaštite prirode i okoliša, klimatskih promjena i održivog razvoja. Udruga je od osnutka 2010. do danas provela više od 70 projekata koji podižu razinu kvalitete STEM obrazovanja, donose istraživačku, projektnu i problemsku nastavu sukladno suvremenim metodama poučavanja, uključuju djecu, mlade i javnost u projekte zaštite okoliša i prirode, zagovaraju analitički, kritički i argumentirani pristup rješavanju problema, potiču međusektorsku suradnju, prenose znanja o učinkovitim metodama obrazovanja, doprinose održivom razvoju te osnažuju lokalne zajednice za pokretanje pozitivnih društvenih promjena. Na nacionalnoj razini udruga je prepoznata po svojim internetskim portalima www.biologija.com.hr (za odrasle) i www.bioteka.hr (za djecu i mlade), zatim Programu edukacije koji uključuju provedbu STEM radionica tijekom cijele školske godine (stem.bioteka.hr), te ljetnim i zimskim STEAM kampovima i putujućem konceptu „Bioteka u pokretu“ koji znanstvene radionice donosi osnovnoškolskoj djeci diljem zemlje.

af1
Arhitektonski fakultet
Sveučilišta u Zagrebu
Arhitektonski fakultet kao partner na projektu aktivno će sudjelovati na nekoliko razina provođenja projektnih aktivnosti. Osnovna uloga fakulteta je osigurati visoku kvalitetu pripremljenih STEM aktivnosti i njihovu provjeru prije njihovog provođenja. Pored ove osnovne uloge, fakultet će biti zadužen za kontrolu i evaluaciju provedenih aktivnosti, s ciljem unapređenja pojedinih aktivnosti tijekom provođenja projekta. Fakultet sa svojim iskustvom će također biti zadužen za dizajn i nadzor izrade interaktivnih znanstvenih eksponata.
cropped-cropped-web3
Connect IT
udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija
Connect IT, udruga za razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologija je tehnička udruga za promicanje, razvoj i unaprjeđenje informatičke i srodnih djelatnosti osnovana 2015. godine. Udruga je osnovana radi promicanja i razvoja informatičke djelatnosti i drugih srodnih djelatnosti, povezivanja tvrtki i pojedinaca koji se bave informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, edukacije i razvoja poduzetništva.

tmnt
Tehnički muzej
Nikola Tesla
Tehnički muzej Nikola Tesla je muzej općeg tipa, odnosno složeni muzej znanosti i tehnike te matični muzej za sve ostale muzeje znanosti i tehnike u Republici Hrvatskoj. Muzej posjeduje bogato iskustvo provedbe edukativnih, participativnih programa s ciljem jačanja znanja i popularizacije znanosti namijenjenih djeci i mladima. Jedan je od organizatora „Festivala znanosti“, najveće manifestacije popularizacije znanosti u Hrvatskoj, redoviti sudionik manifestacije popularizacije znanosti „Znanstveni piknik“, zatim u partnerstvu s FabLab-om suorganizator događanja “STEAM tjedan” koji se provodi u prostoru Muzeja, a u 2019. godini u suradnji s udrugom FabLab, koja je glavni organizator i posjeduje američku licencu za provedbu događanja, proveden je Maker Faire Zagreb upravo u Muzeju.
Scroll to Top